ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΥΡΝΑΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΥΡΝΑΣ OFFICIAL

Ο Κώστας Τουρνάς (Τρίπολη Αρκαδίας, 23 Σεπτεμβρίου 1949) είναι Έλληνας τραγουδοποιός και ένας εκ των πρωτοπόρων και ιδρυτών της ελληνικής ροκ.

 

Γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1949 και έζησε εκεί μέχρι 10 χρονών. Το 1959 ήρθε στην Αθήνα και άρχισε μαθήματα κιθάρας από το 1961 μέχρι το 1965. Στα 13 του δημιούργησε το πρώτο του γκρουπ που έπαιζε λατινοαμερικάνικα τραγούδια. Από το καλοκαίρι το 1967 ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη μουσική. Λίγο αργότερα, σαν επαγγελματίας πια, έπαιζε και τραγουδούσε σε διάφορα κλαμπ της Αθήνας.

Το «Άνθρωπε αγάπα» γράφτηκε το ’70 με αφορμή/ερέθισμα την αντιπολεμική ταινία του Στιούαρτ Χάγκμαν Φράουλες και αίμα (1970).  Το «Ήλιε μου» γράφτηκε σε συνεργασία με τον Ρόμπερτ Ουίλιαμς.

Την άνοιξη του 1971, πριν ακόμα ολοκληρώσει την στρατιωτική του θητεία, ξεκίνησε πρόβες με τους POLL, τον Ρόμπερτ Ουίλιαμς, τον Σταύρο Λογαρίδη και τον Κώστα Παπαϊωάννου. Το συγκρότημα είχε μεγάλη επιτυχία, αλλά διαλύθηκε έχοντας βγάλει δύο δίσκους και έκτοτε άρχισε η σόλο καριέρα του Τουρνά.

Πρώτος δίσκος μετά από τη διάλυση του συγκροτήματος ήταν τα «Απέραντα χωράφια» και ακολούθησαν τα άλμπουμ: «Αστρόνειρα», «Κυρίες & κύριοι», «Λευκά φτερά», «Επί Γης ειρήνη», «Στο σινεμά», «Τρωικός Πόλεμος», «Αγαπημένη», «Η πρόβα», «Τώρα», «Λίγη αμαρτία», «Υπερβολές», «Tora Tora Tora», «Κλισέ», «Παιχνίδι», «Αλητείες», «Κάτω απ’ την Ακρόπολη», «Ντουέτα» με τη συμμετοχή 12 ακόμα τραγουδιστών, «Δεν λέει» και «Κλέβει ο καιρός».

Το ’78 και για τέσσερα χρόνια πήρε ιδιαίτερα μαθήματα (αρμονία – σύνθεση) από τον Κώστα Κλάβα. Το 2012 εξέδωσε το “Κώστας Τουρνάς ’11” με τέσσερα νέα τραγούδια. Στη συσκευασία αυτή περιλαμβανόταν και ένα cd με live εκτελέσεις τραγουδιών του και το ίδιο σε οπτικοακουστικό σε DVD, μαζί με ένα βιβλιαράκι με σκέψεις του. Επίσης την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε και το App “Tournas” από το iTunes. Τον Δεκέμβριο του 2022 κυκλοφόρησε το άλμπουμ “Αθώος” με 11 νέα τραγούδια, εκ των οποίων ένα τραγούδι το “Αν ακόμα μπορείς” κυκλοφόρησε ως single. Άλλο ένα single κυκλοφορεί σε συνεργασία με την Πέγκυ Ζήνα με το τραγούδι που έδωσε ο Κώστας Τουρνάς στην Καίτη Γαρμπή το “Ό,τι ονειρευόμαστε γίνεται”.

Κέρδισε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ με βραβεία και διακρίσεις, με «χρυσό» κατάλογο σε πωλήσεις δίσκων, τηλεοπτικές και παραγωγικές δραστηριότητες.

Δεκάδες τραγουδιστές έχουν πει τραγούδια του, ενώ έχει συνθέσει πάνω από 500 τραγούδια.

Τον Δεκέμβριο του 2021 κυκλοφορεί το βιβλιο “ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΥΡΝΑΣ” – 50 ΧΡΟΝΙΑ (ΣΤΙΧΟΙ, ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΡΧΕΙΟ)  Το βιβλίο τόμος, συγκεντρώνει όλους τους στίχους που έχει γράψει, ιστορίες και αφηγήσεις για τα τραγούδια του, στιγμιότυπα και βιώματα που δεν είχε μοιραστεί ως σήμερα, φωτογραφικό υλικό και κείμενα του (Δοκίμια & Ποιήματα) με σκέψεις και απόψεις του για την ζωή, και τον ψυχικό/πνευματικό μας κόσμο, που πρώτη φορά δημοσιοποιούνται.

Το 2023, ο Αλέξανδρος Μολφέσης κυκλοφόρησε σε διπλή κασετίνα το Στην Σοφίτα του Κώστα Τουρνά που αποτελεί αφιέρωμα στα τραγούδια του Τουρνά.

Στις ευρωεκλογές του 2004 ήταν υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία, χωρίς να εκλεγεί. Στις βουλευτικές εκλογές του 2009 ήταν υποψήφιος στη Β’ Αθηνών.